Kako se namestijo solarni moduli? Podrobna navodila za namestitev sončne plošče v 7 korakih.

Blaž Aktualno, Partnerji

Kako se namestijo solarni moduli? Katerih 7 korakov moramo upoštevati za pravilno vgradnjo solarnih panelov na zasebne ali poslovne objekte:

 1. korak: Namestite konstrukcijo oz. nosilce za montažo solarnih modulov.
 2. korak: Namestite sončne celice.
 3. korak: Vzpostavite električno napeljavo.
 4. korak: Povežite sistem s solarnim pretvornikom.
 5. korak: Povežite sončni pretvornik in sončno baterijo.
 6. korak: Povežite solarni pretvornik z omrežjem.
 7. korak: Zaženite solarni pretvornik.

     1. korak: pritrditev nosilcev, ki bodo podpirali sončne panele.

Odvisno od zahteve so lahko strešni ali podometni nosilci. Ta osnovna struktura zagotavlja podporo in trdnost. Pazimo na smer vgradnje PV panelov (monokristalni ali polikristalni). Za države na severni polobli je najboljša smer za postavitev sončnih kolektorjev proti jugu, ker dobi največ sončne svetlobe. Primerne so tudi smeri vzhod in zahod. Za države na južni polobli je najboljša smer sever.

Spet mora biti pritrdilna konstrukcija rahlo nagnjena. Kot nagiba je lahko od 18 do 36 stopinj. Številna podjetja uporabljajo sončni sledilnik za povečanje učinkovitosti pretvorbe.

 1. korak: Namestite sončne celice.

Naslednji korak je pritrditev sončnih kolektorjev z montažno konstrukcijo. To naredite s privijanjem matic in vijakov. Poskrbljeno je za pravilno pritrditev celotne konstrukcije, tako da je čvrsta in dolgotrajna.

 1. korak: Naredite električno napeljavo.

Naslednji korak je izvedba električne napeljave. Univerzalni konektorji, kot je MC4, se uporabljajo med ožičenjem, ker je te konektorje mogoče povezati z vsemi vrstami solarnih kolektorjev. Te plošče je mogoče med seboj električno povezati v naslednjih serijah:

 • Serijska povezava: V tem primeru je pozitivna (+) žica enega PV modula povezana z negativno (–) žico drugega modula. Ta vrsta ožičenja poveča ujemanje napetosti z baterijo.
 • Vzporedna povezava: V tem primeru se vzpostavi pozitivna (+) na pozitivna (+) in negativna (–) na negativna (–) povezava. Ta vrsta napetosti ožičenja vsake plošče ostane enaka.
 1. korak: Povežite sistem s solarnim pretvornikom.

Naslednji korak je priključitev sistema na solarni razsmernik. Pozitivna žica solarne plošče je povezana s pozitivnim priključkom pretvornika, negativna žica pa z negativnim priključkom pretvornika.

Sončni pretvornik se nato poveže s sončno baterijo in vhodom omrežja za proizvodnjo električne energije.

 1. korak: Povežite sončni pretvornik in sončno baterijo.

Naslednji korak je povezava solarnega pretvornika in solarne baterije. Pozitivni pol akumulatorja je povezan s pozitivnim polom pretvornika in negativni na negativni. Baterija je potrebna v solarnem sistemu izven omrežja za shranjevanje rezervne električne energije.

 1. Korak: Povežite solarni pretvornik z omrežjem.

Naslednji korak je priključitev pretvornika na omrežje. Za vzpostavitev te povezave se uporabi običajni vtič za priključitev na glavno stikalno ploščo. Izhodna žica je povezana z električno ploščo, ki dovaja elektriko v dom.

 1. korak: Zaženite solarni pretvornik.

Zdaj, ko so opravljene vse električne napeljave in povezave, je čas, da zaženete invertersko stikalo na glavnem stikalu doma. Večina solarnih pretvornikov bo imela digitalni zaslon za prikaz statistike glede proizvodnje in uporabe solarne enote.

Montažo sončne elektrarne pa je vseeno boljše prepustiti strokovnjakom!

Za strokovno svetovanje in montažo se obrnite na www.bauer-solar.si. Z veseljem vam pomagamo najti optimalno rešitev za vaš zasebni ali poslovni objekt.