Zibelka ali obposteljna posteljica? Katera je prava za vas?

Blaž Aktualno, Ostalo za otroke

Ko pričakujete otroka, je ena izmed prvih stvari, ki jih morate kupiti posteljica. Vendar pa je na tržišču preveč različnih posteljic, da bi jih ve obdelali tu. Zato se bomo posvetili dvema podobnima, a različna posteljicama, zibelki in obposteljni posteljici. Obe sta namenjeni dojenčkom. Zato se odločitev med zibelko in obposteljno posteljico izkaže za težjo, kot bi si mislili.

Dileme staršev pred nakupom

Obposteljna posteljica

Zibelka in obposteljna posteljica imata svoje prednosti in slabosti. Zibelka je običajno manjša, lepša in bolj priročna za prenašanje, medtem ko obposteljna posteljica ponuja več prostora in udobja za otroka in starše in je tudi bolj praktična .

Kaj boste spoznali?

Razumeli boste razliko med zibelko in obposteljno posteljico. Spoznali boste razlike v velikosti, obliki in materialih, funkcijah in uporabnosti ter ceni. Na koncu bomo podali priporočila kdaj uporabiti katero d teh posteljic, ki vam bodo pomagala pri odločitvi.

Popeljali vas bomo tudi preko razvoja obeh tipov, kjer boste lahko samo videli, kako tehnologija in razvoj spreminja naše navede in življenje.

Razvoj zibelke in obposteljne posteljice

Razvoj zibelk skozi čas

Zibelke so obstajale že v antiki. Najstarejše zibelke so bile narejene iz naravnih materialov, kot so les, bambus in celo slama. Te zibelke so bile pogosto okrogle ali ovalne oblike in so imele mrežico na straneh za boljšo zračnost.

V srednjem veku so bile zibelke običajno narejene iz lesa. Te zibelke so bile pogosto okrašene z rezbarijami ali slikami. Zibelka je bila običajno statusni simbol družine. Premožnejša je bila družina, boljša in lepša je bila zibelka v kateri je spal njihov otrok.

V 19. stoletju so se zibelke začele izdelovati iz drugih materialov, kot so kovina in plastika. Te zibelke so bile pogosto bolj varne in udobnejše od tradicionalnih lesenih zibelk.

V 20. stoletju pa so se zibelke začele izboljševati v skladu z najnovejšimi varnostnimi standardi. Zibelke so zdaj opremljene z varnostnimi pasovi, mrežicami na straneh in drugimi varnostnimi funkcijami. Predpisane so razdalje med letvami, višina stranic in podobno.

Razvoj obposteljnih posteljic skozi čas

Obposteljne posteljice pa so relativno nova vrsta posteljic. Prve obposteljne posteljice so bile narejene v 19. stoletju. Običajno so bile narejene iz lesa in so imele stranice, ki jih je bilo mogoče odstraniti.

V 20. stoletju so se obposteljne posteljice začele izdelovati iz drugih materialov, kot so kovina in plastika. Te so bile pogosto bolj varne in udobnejše od tradicionalnih lesenih obposteljnih posteljic.

V 21. stoletju, ko se je začelo več delati na pristnih družinskih odnosih, so obposteljne posteljice postale zelo priljubljene. Ponujajo namreč staršem več udobja in varnosti, saj so otroci vedno blizu. Tudi povezanost otroka predvsem z mamo je na bistveno višjem nivoju.

Več o razvoju posteljic skozi čas si lahko preberete še tukaj.

Razlike med zibelko in obposteljno posteljico

Zibelka

Zibelka

Zibelka je majhna posteljica, ki je običajno namenjena otrokom, ki še ne hodijo. Izdelana je tako, da se ziblje, kar pomaga uspavati otroka. A pri spanju je lahko gibanje moteče. Zato so moderne zibelke brez ovalnih nog in se zibljejo zaradi posebnih mehanizmov. Običajno še dlje kot značilna zibelka. Ko pa otrok zaspi se gibanje enostavno zaklene in posteljica ostane stabilna med spanjem.

Obposteljna posteljica

Obposteljna posteljica je posteljica, ki se jo namesti poleg postelje staršev. Obposteljna posteljica je običajno izdelana iz lesa ali plastike in kovine. Stranice je mogoče odstraniti ali spustiti. Otrok zaredi tega spi ob materi. S tem so noči mirnejše saj otrok dostikrat ponoči potrebuje le dudo ali malce nežnosti, da se pomiri. Ker pa je ob materi je to opravilo lažje in hitrejše

Velikost

Ležišče zibelke je zaradi oblike običajno manjša od obposteljne posteljice. Čeprav ne ravno veliko. Pri modernih sistemih zibanja pa so posteljice celo večje.

Oblika

Zibelka ima običajno okroglo ali ovalno obliko. Obposteljna posteljica ima običajno pravokotno obliko, da se prilega starševski postelji.

Materiali

Zibelke in obposteljne posteljice so običajno izdelane iz lesa ali kombinacije lesa in plastike ali kovine in plastike. Zibelke so lahko izdelane tudi iz drugih materialov, kot so npr. ratan.

Funkcije in uporabnost

Obe imata svoje prednosti in slabosti. A žal ima zibelka manj prednosti zato se počasi odpravlja v zgodovino. Največja prednost je majhnost in prenosljivost (na kolesih). Ob-posteljna posteljica pa jih ima bistveno več. Naj naštejem samo par. boljša varnost otroka, mirnejše noči za otroka in starše, lažje dojenje ponoči…

Cena

Zibelke so običajno cenejše od kvalitetnih obposteljnih posteljic.

Razlika pri uporabnosti

Razlike med zibelko in obposteljno posteljico

Kdaj je bolje uporabiti zibelko?

Zibelka je dobra izbira za naslednje primere:

Za majhne otroke, ki še ne hodijo. Zibelka je manjša in bolj priročna za prenašanje kot obposteljna posteljica. To je lahko koristno za starše, ki se pogosto selijo ali želijo otroka prestavljati po stanovanju.

Ko starši želijo, da je dojenček blizu. Zibelka je običajno postavljena v bližini starševske postelje, kar omogoča staršem, da dojenčka hitro dosežejo. To je lahko koristno za starše, ki želijo, da so v stiku z dojenčkom ponoči ali če se dojenček zbudi.

Ko starši želijo, da je dojenček varen. Zibelka je običajno zelo varna za uporabo, saj je otrok z vseh strani obdan z trdnimi stranicami..

Kdaj je bolje uporabiti obposteljno posteljo?

Obposteljna posteljica je dobra izbira za naslednje primere:

Ko starši želijo imeti res blizu sebe. Otrok spi praktično na istem nivoju kot starši in je dosegljiv takoj. A vseeno spi na svojem ležišču in j varen pred premiki staršev med spanjem.

Ko starši potrebujejo počitek. Ker je otrok blizu matere ga je bistveno lažje pomiriti takoj, ko to potrebuje. Duda ali kratko božanje ga bosta dostikrat dovolj pomirila, da zaspi nazaj

Za matere, ki si želijo poenostaviti nočno dojenje. Otrok je praktično poleg vas in ko bo ponoči lačen boste to lahko storile brez vstajanja iz postelje.

Katera posteljica je prava za vas?

Odgovor je enostaven in kratek. Tista, ki najbolj ustreza vašemu slogu življenja in prostoru v vašem domu. Obe sta varni in opravljata zahtevano nalogo. A ena ga bo za vas zagotovo bolje. Nam ga je ob-posteljna posteljica. Pa še mnogim drugim staršem tudi. Če bi mi še enkrat potrebovali izbirati bi izbrali ponovno tako. Kaj pa boste vi?

Preberite še naš članek na temo prenosne posteljice.