Prezračevanje kopalnice ugodna in praktična rešitev

Blaž Aktualno, Partnerji

Verjetno se strinjate, da je kopalnica eden izmed bolj navlaženih prostorov v domovih. Zaradi prhanja, umivanja, pranja in sušenja perila se v tem prostoru nabira velika količina vlage, ki jo je potrebno uravnati. Lokalno prezračevanje predstavlja najučinkovitejšo rešitev. Zakaj?

Plesen v kopalnici je težava, ki pesti številne. Sivi in črni madeži na fugah keramičnih ploščic, na stropu, v kotih, silikonskih delih. To so pogoste težave, ki so zagotovo vsaj enkrat doletele vsakega izmed nas. Gre za plesen, ki nastane zaradi prekomerne vlage v kopalnici. Ker je kopalnica zaradi namembnosti prostor, ki je dnevno najbolj namočen, ustvari odlične pogoje za razvoj zidne plesni.

Plesen v kopalnici zaradi slabega prezracevanja.
Odvečne vlage, ki vodi v nastanek plesni, se lahko znebimo le z rednim zračenjem

Posledice nezadostnega zračenja imajo vpliv na naše zdravje. Kažejo se v obliki alergij, dražeče kože, težav z dihanjem, s kroničnimi infekcijami sinusov, glavobolov, kašlja, kihanja, utrujenosti in pomanjkanju koncentracije. Prav tako pa prekomerna vlažnost in nastanek plesni vodi tudi v hitrejšo obrabo. Poškoduje se kopalniška oprema, omet, barva.

Posledice nezadostnega zracenja vplivajo na zdravje.
Plesen vpliva na naše počutje in zdravje

Kako zračiti kopalnico?

Če želimo zagotoviti prijetno in zdravju prijazno mikroklimo v kopalnici, brez odvečne vlage na dolgi rok, je potrebno poiskati trajno rešitev. Zračenje z odpiranjem oken ni primerno, saj vodi v velike toplotne izgube, še posebej v zimskih mesecih. Prav tako tovrstno zračenje poskrbi le za odvajanje majhnega dela odvečne vlage v kopalnici. Preostali navlažen zrak prehaja v preostale prostore hiše.

Tudi zračenje z ventilatorjem ni učinkovito. Zakaj? Ventilatorje običajno prižgemo le, ko kopalnico uporabljamo. Žal pa se prekomerna blaga nabira tudi, ko kopalnico zapustimo, kar ustvarja idealne pogoje za nastanek plesni. Če bi želeli prezračevati skladno s sanitarnimi zahtevami, bi morali ventilatorji delovati trajno, neprekinjeno. To pa vodi v trošenje velike količine električne energije, česar si, še posebej v luči aktualnih podražitev, zagotovo ne želimo.

Najučinkovitejši način za boj proti plesni je uporaba prezračevalnega sistema. Z odvajanjem odvečne vlage in nenehnim dovodom svežega zraka ustvari ugodno in zdravju prijazno kopalniško izkušnjo.

Prezracevalni sistem uravnava vlago v kopalnici.
Zračenje z odpiranjem oken ali z ventilatorjem v kopalnici ni učinkovito

Prezračevalni sistem = najboljša rešitev za prezračevanje kopalnice

Prezračevalni sistemi z uravnavanjem vlage v kopalnici onemogočijo nastanek zidne plesni, preprečijo njeno razmnoževanje in jo trajno uničijo. Lokalni prezračevalni sistem z inovativnim načinom delovanja poskrbi za nenehen dovod svežega zraka in hkratno odvajanje vlažnega zraka iz prostorov.

Prezračevalni sistem z rekuperacijo povrne kar 92 % toplote nazaj v prostor in s tem preprečuje izgube toplote. Posamezne enote je možno med seboj povezati in ustvariti usklajeno delovanje, ki omogoča optimalno prezračevanje več prostorov.

Prezračevalni sistem odlikuje izredno tiho, enakomerno in nemoteče delovanje, tišje od šepeta. Zvočna izolacija omogoča absorpcijo zvoka med samim obratovanjem in zato je skoraj neslišen. Je izjemno energetsko varčen. Letna poraba električne energije namreč ne presega nekaj evrov, kar pomeni, da njegovo delovanje praktično ne bo povišalo mesečnih stroškov elektrike.

Lokalni prezracevalni sistem Orca Pico in Flexi.
Upravljanje lokalnega prezračevanja Orca je enostavno in uporabnikom razumljivo. Modelu Orca Pico 50+ sta priložena stenski in daljinski upravljalnik, pri Orca Flexi 50 pa je na voljo še upravljanje na daljavo.

Kako poteka vgradnja prezračevalnega sistema?

Kot smo omenili lokalni prezračevalni sistem odlikujejo številne prednosti – izjemna učinkovitost, energetska varčnost, tiho delovanje in ustvarjanje ugodnega ter zdravju prijaznega kopalniškega okolja. Pogosto mednje pozabimo uvrstiti enostavno montažo.

Vgradnja lokalnega prezračevanja je primerna tako za obstoječe objekte, kot tudi za novogradnje. Monterji bodo z delom zaključili v nekaj urah, brez večjih posegov. Več informacij o montaži izveste v spodnjem videu!

Izberite ustrezno zračenje kopalnice, izberite prezračevalni sistem! Stopite v stik s strokovnjaki in pripravili vam bodo neobvezujočo ponudbo.