Niacin in njegove koristi za človeško kožo

Blaž Aktualno, Partnerji

Kako vam gre s holesterolom? ali sladkorno boleznijo?
Če ste tudi vi zaskrbljeni zaradi tega, imamo dobre novice za vas, ali vam niacin kaj pove?
Ne?

Niacin

Njegovo drugo ime je tudi vit. B3.
Prispeva k zniževanju holesterola in nas varuje pred Alzheimerjevo boleznijo. Pomaga tudi pri zdravljenju sladkorne bolezni tipa ena.
Ne smemo pozabiti na njegove koristi za moške, saj lahko izboljša stanje erekcije, deluje tudi protivnetno.
Za pravilno delovanje ga potrebuje skoraj vsak del telesa.

Ker niacin znižuje raven holesterola v krvi, pomaga pri preprečevanju bolezni srca in ožilja.
Poleg tega rezultati nedavnih raziskav potrjujejo, da lahko niacin deluje preventivno pri nekaterih vrstah kožnega raka.
Nekateri ljudje uporabljajo niacin za izboljšanje zdravja kože ter zdravljenje aken in vnetij.
Zelo koristen dodatek niacinu pri poškodbah kože zaradi sonca (pigmentne lise) je retinol.
Ta mali čudež lahko odpravi pigmentne madeže, gube in izboljša splošno stanje kože.
Predvsem ženske, stare okoli 30 let, bi morale začeti razmišljati o uporabi retinola kot načinu za preprečevanje in zaviranje staranja kože.

Ko pride retinol v stik s kožo, ga encimi v telesu pretvorijo v retinojsko kislino, ki je aktivna oblika vitamina. Retinojska kislina pospešuje obnavljanje celic, spodbuja nastajanje kolagena in elastina, pospešuje bledenje hiperpigmentacije in zdravi akne.
Na začetku se lahko koža lušči, je rdeča ali suha. Na tej točki mnogi obupajo.
Če boste vztrajali, boste po nekaj tednih opazili neverjetno izboljšanje stanja kože. Retinol deluje tako, da staro kožo nadomesti z novo.
Pod staro kožo dobite novo kožo brez gub. Postopoma se stare in odmrle celice odstranijo, koža pa postane vidno sijoča in brez gub.
Če se odločite za retinol, se pripravite, da bo njegova uporaba trajala najmanj tri mesece, da se stare celice nadomestijo z novimi. Serum z retinolom je najbolje uporabljati v zimskih mesecih, zato je zdaj pravi čas za obnovo kože, ki so jo poškodovali sončni žarki.

Serum niacinamida pomaga zaščititi celice pred poškodbami zaradi sonca, ne glede na to, ali ga uživate kot prehransko dopolnilo ali skupaj s hrano, ali pa ga nanašate neposredno na kožo kot del kreme za zaščito pred soncem.
Priporočamo, da v zimskih mesecih pri uporabi retinola uporabljate tudi UV-faktor.

Simptomi pomanjkanja vitamina B3

Prvi znaki pomanjkanja te pomembne snovi so utrujenost, nespečnost, razdražljivost, zmedenost in težave s koncentracijo, pa tudi driska in izpuščaj. Sčasoma se kognitivne funkcije možganov, ki so pogosto povezane z demenco, poslabšajo. Zato obstaja tveganje, da bodo starejši zamenjali simptome pomanjkanja niacina za znake degenerativnih sprememb v možganih, čeprav je vse, kar morajo storiti, dodajanje niacina!

Ker se ne shranjuje v telesu, ga je treba redno dodajati iz živalskih in rastlinskih virov. Dlje ko je živilo izpostavljeno vročemu zraku ali vodi, bolj se zmanjšuje uporabnost vitamina B3 – in rastlinski viri plačujejo ceno. Nikakor ne morete zgrešiti, če v težjih obdobjih jemljete tudi dodatke z niacinom.

Najpomembneje je, da niacin pomembno vpliva tudi na številne vrste raka. Njegovi protirakavi učinki so bili tudi tema mednarodne farmacevtske konference leta 1987 v Teksasu. Po njihovih ugotovitvah uporaba niacina v telesu povzroči procese, ki pri večini vrst tumorjev povečajo sposobnost celic, da se same obnavljajo in popravljajo poškodbe, ki jih povzročajo rak, sevanje ali kemoterapija, ter pomagajo povečati učinkovitost kemoterapije in sevanja. Tako naj bi niacin deloval tudi kot preventivno sredstvo proti raku.

Možni zapleti

Eden od pokazateljev, da jemljete prevelik odmerek niacina, je lahko slabost ali bruhanje. V tem primeru morate odmerek zmanjšati do stopnje, ko ne boste več čutili slabosti. Otroci pa lahko včasih izgubijo apetit. V tem primeru je treba za nekaj dni prekiniti jemanje niacina, nato pa nadaljevati z manjšim odmerkom. Malokdo si lahko privošči večji odmerek od 6 g nikotinamida na dan. Optimalni odmerek se lahko sčasoma spremeni. Običajno to pomeni, da se bolnikovo stanje izboljša in ne potrebuje več toliko niacina. Pri večjih odmerkih pa priporočamo farmakološki nadzor.