Kako očistiiti garažna vrata? Na vprašanja odgovarja strokovnjak

Blaž Aktualno, Partnerji

Garažna vrata, ki so po vsej verjetnosti največja vrata v našem domu, so poleg klasičnih vrat, dnevno izpostavljena različnim vremenskim vplivom, vse od dežja, vetra, toče, snega, prahu in, v kolikor živimo kje ob Obali, tudi soli. Ker so redno v uporabi, je potrebno skrbeti za redno vzdrževanje in čiščenje.

Nekaj minut dela vsakih nekaj mesecev bo dovolj, da bodo naša garažna vrata imela dolgo življenjsko dobo in bodo delovala nemoteno pravi naš tokratni sogovornik, Daniel Hanžekovič iz podjetja Hanus d.o.o.

Parkiran avto pred ociscenimi garaznimi vrati.

  • Naprej dajmo razčistiti eno stvar – zakaj je garažna vrata sploh potrebno čistiti, saj so narejena za zunaj?

Odgovor je preprost. Vsako stvar, pa naj gre za garažna vrata, streho ali pa preprogo v notranjosti našega doma, je potrebno vzdrževati in redno čistiti. Samo na tak način bo stvar imela dolgo življenjsko dobo in služila svojemu namenu vrsto let, bo delovala nemoteno in konec koncev, dobro izgledala.

Dodaten plus, če nekaj redno vzdržujemo pa je tudi ta, da bomo samo tako opazili morebitno poškodbo, ki jo bomo lahko pravčasno sanirali.

  • Res je, drži. Kdaj in kako pa bi potem morali čistiti garažna vrata, da bodo dobro delovala?

Priporočamo, da se garažna vrata očistijo vsaj dvakrat letno, in sicer spomladi ter jeseni. V kolikor živite na bolj izpostavljenem območju, kjer je v zraku veliko prahu ali soli, je čiščenje potrebno izvajati pogosteje. Kolikokrat, je seveda odvisno od stanja, tako, da svetujemo, da se ravnate po občutku in potrebi.

Dobro je, da garažna vrata očistite tudi, ko na njih opazite olje ali sledove kakšne druge umazanije, nikar ne čakajte na nov letni čas.

Pogosteje dvakrat letno pa je priporočljivo očistiti rolo vrata, saj se na vodila usede prah, ta pa se lahko ob navijanju drgnejo druga ob drugo in s tem povzročijo manjše poškodbe. Je pa vodila potrebno čistiti s posebnim čistilom, ki ga je mogoče dobiti tudi pri nas oziroma pri proizvajalcu, pri katerem ste vzeli garažna vrata.

Rolo garazna vrata in cistilo.

  • Hvala za izčrpen odgovor. Je pri samem čiščenju potrebno biti pozoren še na kaj?

Seveda. Da vrat med čiščenjem ne bi poškodovali, se moramo izogibati visokotlačnim čistilcem, abrazivnim gobicam, čistilom, ki vsebujejo belilo …

  • Ja, res ne bi bilo najboljše, da bi se na vratih poznale sledi gobice … Potem za čiščenje verjetno potrebujemo tudi posebne pripomočke, ki so zagotovo tudi dragi?

Ne drži. Posebne vsekakor ne, ustrezne pa. Med pripomočke, s katerimi boste očistili vrata spadajo nežne krpice in gobice, vedro mlačne vode in, v primeru, da so vrata zelo umazana, tudi kakšen neabrazivni detergent, ki, kot sem že omenil, nikakor ne sme vsebovati belila.

Kot vidite, gre za povsem običajne pripomočke, ki jih zagotovo uporabljate vsak dan. Preden se lotimo čiščenja vrat z vodo, jih je potrebno pomesti z mehko metlo, šele potem jih lahko nežno podrgnemo z mokro krpo. Po koncu čiščenja jih speremo z vodo in naše delo je zaključeno.

Ciscenje sekcijskih garaznih vrat s krpico.

  • Odlično. Kako pa se lotiti čiščenja, če so v vratih kakšna okna in podobno?

Nič drugače. Tako, kot je enostavno čiščenje samih garažnih vrat, je enostavno tudi čiščenje zasteklenih delov. Nečistočo najprej speremo z vodo, pri tem lahko uporabimo tudi kakšno pH nevtralno čistilo.

Potem pa površine z nežno ter seveda čisto krpo iz mikrovlaken pobrišemo tako, kot pobrišemo ostale steklene dele – okna, ogledala. Tako, da je zgodba enaka kot prej – potrebno ni nobeno posebno znanje, taktika ali pripomočki.

Hvala Hanus in Daniel Hanžekovič za odlično debato. Verjamem, da bodo ti nasveti prav prišli marsikomu.