5 krasnih idej za adventne venčke za na vrat

Blaž Aktualno, Partnerji

Adventni venčki za na vrata se pričejo izdelovati na 3, 4, zdaj!

Še imamo sicer nekaj časa, ampak dolgo pa res ne več. Ker, ko pride december, morajo adventni venčki za na vrata že zasesti svoja strateška mesta! Kakšen bo pa vaš letošnji? Imamo nekaj idej.

Adventni venčki za na vrata, ali drugače, naj se začne praznično vzdušje in veseli december!

Adventni venčki na vratih pozdravljajo in odpirajo vrata prazničnim decemberskim dnem.

 

Zakaj adventni venček (za) na vrata?

Ste tudi vi med tistimi, ki ste mislili (ali še mislite), da so adventni venčki za na vrata le božično-novoletna dekoracija brez simbolike in, da so tisti »pravi« adventni venčki le tisti na mizi, s štirimi svečami, ki simbolizirajo 4 adventne nedelje?

Žal mi je, danes vas razočaram: odgovor je napačen.

Advetni venčki za na vrata imajo namreč dolgo tradicijo in močno simboliko. Naši predniki so jih na vrata obešali z razlogom. Že sam krog ima močan pomen – simbolizira eno(tnost), celovitost, kontinuiteto in osredotočenost.

Podrobneje o zgodovini vencev v kakšnem od prihodnjih zapisov, danes ostanimo prisotni v realnem času in povzemimo splošno dejstvo, da adventni venčki na vratih pozdravljajo in odpirajo vrata prazničnim decemberskim dnem.

Torej, gremo k bistvu: kako narediti adventni venček za na vrata, kakšne materiale uporabiti, kaj je moderno in kaj tradicionalno? Ponujam 5 krasnih idej za adventne venčke za na vrata, iz katerih lahko črpate osnove in jih predrugačite v svojo najlepšo adventno kreacijo. 

Adventni venčki za na vrata iz naravnih materialov

Naravni materiali so postali stalnica pri ustvarjanju božično-novoletne dekoracije. Toliko je naravnih materialov in toliko različnih načinov, kako jih uporabiti, da tu preprosto lahko uporabim le znan, klišejski stavek: naj vaša domišljija nima meja.

Naravni materiali so postali stalnica pri ustvarjanju božično-novoletne dekoracije.

 

Lubje, suhe veje, zimzelene veje, veje s plodovi – npr. jerebika, storži, orehi, posušeno sadje, suhe rože, želod, lupine, … In še bi lahko naštevali. Materiala je res ogromno in kar je še en super podatek: po material vam ni treba v trgovino, ne potrebujete niti denarnice, samo sprehod v naravo s košaro, naberite material in adventni venček za na vrata bo, brez dvoma, izjemno lep. Ker naravno je vedno najlepše.

»Naredi sam« adventni venček za na vrata

»Naredi sam venčki« so postali že pravo ustvarjalno gonilo. In tudi tu je naše glavno vodilo, naša domišljija. Če želite moj nasvet, prvo pravilo je: kar imaš v glavi, preslikaj na papir. Torej, naredi skico! Pri skici se vse začne.

Kar imaš v glavi, preslikaj na papir. Pri skici se vse začne.

Zdaj, ko že imaš skico imaš praktično vse. Kaj je najlepša plat izdelave venčkov doma? Preprosto ne rabiš denarnice, ni treba v trgovino. Dekorativne materiale nabereš doma ali v naravi, osnovni asortiman, ki ga potrebuješ, pa je lepilo, trak in žica. Svetovni splet je poln idej, in tudi naša Instagram in Pinetest profila se bosta, v teh prazničnih dneh, polnila z idejami praznične dekoracije. Spremljaj nas! 

Tradicionalni adventni venčki za na vrata

Ste za tradicionalno? Super!

V tradicionalnih različicah adventnih venčkov za na vrata, ponavadi prevladujejo zelenje in rdeča barva. Lahko v obliki plodov iz narave, ali denimo rdečih trakov, pentelj.

Veliko smrečja in nekaj rdečih dekorativnih dodatkov.

V večini primerov so glavna komponenta tradicionalnega venčka, smrečje oz. smrekove vejice. Te so zelo obstojne in zato se jih v večini primerov uporablja pri tistih venčkih, ki jih obesimo na vrata, kjer so izpostavljeni raznim vremenskim vplivom. Smrečje je res trpežno in v splošnem, če adventni venček za na vrata izobešate zunaj, razmislite, s katerimi dekorativnimi elementi boste venec še obogatili, da bo le ta zdržal mesec dni, v čim bolj prvotnem stanju, kot ste ga izdelali.

Moderni adventni venčki za na vrata

Moderno je postalo minimalno, a še vedno dovršeno, glamurozno in preprosto čudovito.

Sicer oblike še vedno, v večini, ostajajo v krogu, a tudi tu se meje premikajo.

Moderno je postalo minimalno, dovršeno, glamurozno.

Pred cvetličnimi aranžerji so vedno novi izzivi in, ko se spogledujemo z modernostjo, je ta res daleč od preprostega izgleda tradicionalnega adventnega venčka za na vrata. Pri izbiri materialov se odpira nov svet, ki se ga še desetletje nazaj pri božično-novoletni dekoraciji ni uporabljalo. Denimo, eksotično rastlinje, trde kovinske strukture, razmršenost vencev, brez popolne krožne oblike, v ospredje prihaja boho okrasje.

Moderni adventni venčki bodo tudi letos doma v trgovini Sanjskega šopka.

Celoletni (adventni) venčki za na vrata

 Zakaj ne bi z naših vhodnih vrat asli sten kar celo leto pozdravljal venček?

Za vsak letni čas drugačen venček!

Za vsak letni čas drugačen venček za na vrata?

Res, zakaj pa ne. In tudi to je postalo moderno. Ti venčki niso več le v pozdrav adventu, ampak v pozdrav letnim časom, ali praznikom v določenem letnem času, kot na primer venčki iz suhega cvetja, ob velikonočnih praznikih. Ti venčki tudi ni nujno, da krasijo vaša vhodna vrata. Lahko z njimi polepšate prazne, bele stene v stanovanju. In še to: so res lepa ideja za darilo. Namesto šopka, venček. Navdušenje bo veliko, verjemite!

December prihaja, idej za advetne venčke pa mnogo

(Pred) Decemberski čas je vedno nor. Toliko kreativnih idej, toliko misli šviga po glavi, dekoracij, venčkov, daril! Je tudi pri vas tako? Po drugi strani pa, je to čas, ko se umirimo, smo s svojo družino, zakurimo kamin, si skuhamo dober kakav in se crkljamo.

Tudi letos naj bo tako!