Suhe oči v menopavzi: vzroki in rešitve

Blaž Aktualno

Menopavza v telesu povzroči veliko sprememb. Je med njimi tudi bolezen suhih oči? Morda ste trenutno ravno na pragu menopavze in občutite nelagodje v očeh, mogoče opažate, da so vaše oči suhe. Dejstvo je, da tako o menopavzi kot o suhih očeh kroži veliko mitov, zato je ključno, da ste oboroženi s pravimi informacijami, saj se boste le tako znali postaviti tej zoprni bolezni po robu. Suhe oči v menopavzi so bolj pogoste, kot si mislite.

suhe oči v menopavzi pri ženski v beli bluzi
Suhe oči v menopavzi: številke in razlogi

Menopavza se ponavadi pojavi v poznih 40. oz. zgodnjih 50. letih v življenju vsake ženske. Obdobje označuje izostanek menstruacije, ki mora biti daljše od 12 mesecev, in s tem konec možnosti reprodukcije. Takrat žensko telo doživlja velike spremembe. V telesu se dogaja hormonski vihar.

V tem času začne telo proizvajati manj estrogena, progesterona in androgena, kar povzroči številne neprijetne simptome, npr. potenje, nespečnost in oblivanje vročice. Te hormonske spremembe vplivajo na številne dele telesa – tudi na oči.

Skoraj 61 % žensk tik pred menopavzo in v menopavzi tarna, da imajo suhe oči. Suhe oči v menopavzi pravzaprav pomenijo naslednje simptome:

 • občutek pekočih oči
 • srbeče oči
 • občutek tujka v očesu
 • solzenje
 • rdeče oči
 • zamegljen vid
 • boleče oči

Simptomi suhih oči so lahko precej neprijetni in poleg ostalih tegob, povezanih z menopavzo, precej vplivajo na kakovost življenja.

Kako menopavza vpliva na oči?

Nekateri hormoni, npr. androgen in estrogen, igrajo pomembno vlogo pri tvorbi solz. Ker začnejo ob vstopu v menopavzo ženska telesa naravno proizvajati manj omenjenih hormonov, se ustvari manj solz oz. so te slabše kakovosti kot pred menopavzo.

Te spremembe ostajajo z ženskami tudi, ko menopavza mine, saj se raven hormonov trajno spremeni.

Slabša produkcija solz in solze slabše kakovosti sta torej glavna razloga za suhe oči v menopavzi. Čeprav lahko številni dejavniki privedejo do tega stanja, pa hormonske spremembe, ki jih povzroči menopavza, prav gotovo povečajo tveganje.

Za ženske v menopavzi in tiste, pri katerih je ta že za njimi, je zato izjemnega pomena, da se poskušajo kar najbolj izogniti drugim okoljskim sprožilcem, ki povzročajo suhe in pekoče oči.

Kaj še lahko povzroči sindrom suhega očesa?

Še marsikaj lahko pripomore k pojavu suhih oči. V nadaljevanju naštevamo najpogostejše vzroke:

 • centralno ogrevanje
 • suh zrak
 • ekstremne temperature (vroče ali mrzle)
 • izpostavljenost vetru
 • predolgo sedenje za računalnikom
 • kajenje
 • izpostavljenost klimatskim napravam
 • nošenje kontaktnih leč
 • očesne operacije
 • dim
 • prah

Svetujemo, da se v menopavzi kar v največji meri izognete okolju, ki bi vam lahko povzročilo še dodatno izsušitev vaših oči. Ker na vaš solzni film prav gotovo nekoliko vplivajo hormonske spremembe, lahko razmere v takem okolju in ob takih okoliščinah poslabšajo suhe oči v menopavzi in bistveno povečajo občutek nelagodja v očeh.

Kako preprečiti in obvladovati suhe oči med menopavzo in po njej?

Na žalost glede ravni hormonov v krvi sami kaj veliko ne morete narediti. A vseeno lahko tveganje za pojav suhih oči v menopavzi zmanjšate na druge načine. V nadaljevanju preberite, kakšne strategije priporočamo.

Izogibajte se dejavnostim, ki zahtevajo daljše in nepremično gledanje. Če večino dneva preživite za računalnikom, si pogosto privoščite odmore, da si spočijete oči. Nikar ne pozabite čim bolj mežikati, saj s tem na naraven način vlažite svoje oči.

Pri preživljanju časa na prostem uporabljajte očala za zaščito. Sončna očala lahko nudijo nekaj zaščite pred vetrom, različice z ukrivljenimi okvirji pa lahko tudi zaščitijo vaše oči pred suhim zrakom.

Za vlaženje zraka v vašem domu uporabite vlažilnik zraka. Tako boste pozimi lahko ogrevali, ne da bi vas skrbelo, da bi suh zrak poslabšal simptome suhih oči.

Nošenje kontaktnih leč lahko precej poslabša simptome suhih oči. Če nosite kontaktne leče in imate simptome suhega očesa, se posvetujte s svojim optometristom o tem, katere kontaktne leče so najbolj primerne, če vas mučijo suhe oči.

Precej pomaga tudi, če spremenite prehrano in v jedilnik vključite čim več omega-3 maščobnih kislin, ki pomagajo telesu v boju proti vnetjem. Uživanje več omega-3 lahko pomaga zmanjšati vnetje in rdečico, ki pogosto spremljata suhe oči.

 

Kako si lahko pri suhih očeh v menopavzi pomagate sami?

ženska ima suhe oči v menopavzi zato si daje kapljice za oči

Za premagovanje suhih oči nas večina najprej pomisli na kapljice za oči, ki jim pravimo tudi umetne solze. Te so idealne za uporabo v menopavzi, ko je glavna težava ravno slabša kakovost solznega filma ali pomanjkanje solz. Nudijo hitro olajšanje zlasti takrat, ko predolgo sedite za računalnikom, se zadržujete v prostorih s suhim zrakom ali na močnem vetru.

A na kaj paziti pri nakupu kapljic za oči? Katere izbrati glede na to, da je ponudba na trgu res pestra?

Pomembno je, da izberete kapljice, ki ne vsebujejo konzervansov. Ti se dodajajo pripravkom za oči zaradi daljše obstojnosti po odprtju vsebnika s kapljicami, a vendar škodljivo vplivajo na očesno površino in še poslabšajo občutek suhih oči. Tako se znajdete v začaranem krogu: pogosto uporabljate kapljice, a oči ostajajo suhe ali pa še občutek pekočih oči celo povečuje.

Pomembno je, da kapljice vsebujejo hialuronsko kislino. Gre za izjemno naravno sestavino, ki očem priskrbi potrebno vodo, saj lahko ena molekula hialuronske kisline nase veže okoli 1000 molekul vode. Kadar kanete kapljice umetnih solz s hialuronsko kislino v oko, te zaradi zadrževanja številnih molekul vode na površini očesa oči izdatneje vlažijo in ščitijo pred izsušitvijo in izpostavljenostjo okoljskim dejavnikom.

Svetujemo tudi, da nabavite kapljice v vsebniku, s katerim je enostavno rokovati. Zdravljenje je uspešno samo, če boste kapljice pravilno vkapali, zato poskrbite, da bodo kupljene kapljice enostavne in priročne za uporabo.

Kdaj k zdravniku?

Če sumite, da imate sindrom suhega očesa, je pametno čim prej obiskati zdravnika. Ta vam bo znal svetovati, katero zdravljenje je za vas najprimernejše in kako negovati svoje oči in veke, da bi vam bolezen povzročala kar najmanj težav. Bodite proaktivni in tudi sami poskrbite za svoje oči z upoštevanjem naših nasvetov.

ženska pri oftalmologinji zaradi suhih oči v menopavzi