SONČNE ELEKTRARNE PONUDNIKI – NA KAJ MORATE BITI POZORNI?

Blaž Aktualno

Da je sončna elektrarna pomemben korak do energetske samooskrbe, je prepoznalo marsikatero slovensko gospodinjstvo. Okolju prijazna naložba ustvarja prihranke in z neodvisnostjo od trga energentov dviguje kakovost življenja. A posebno pozornost je potrebno nameniti izbiri ponudnika. Iskanje zanesljivega energetskega partnerja je za marsikoga, ki mu to področje ni blizu, lahko težavno. Preverili smo, na kaj je potrebno biti pozoren pri izbiri!

Soncnca elektrarna na strehi sredozemske hise

Trend rasti zanimanja za izkoristek sončne energije se opazi tudi v živahnem poslovanju in rasti fotovoltaične industrije v Sloveniji. Trenutno naj bi po podatkih pri nas na področju fotovoltaike delovalo okoli 70 podjetij. Komu zaupati?

»Slovenija je znana po tem, da lahko vsak vgrajuje vse, na investitorju pa je, ali se bo odločil na osnovi celotne rešitve, ali zgolj cene projekta. Hkrati je pred investicijo v sončno elektrarno smiselno preveriti reference izvajalskega podjetja in vse poprodajne storitve servisne asistence. Priporočam preveriti tudi boniteto podjetja, prav tako odzivnost v primeru okvar in reklamacij. Nenazadnje pa je zaradi okoljske odgovornosti pomembno preveriti tudi poreklo vgrajene opreme,« poudarja tudi direktor podjetja Enertec d. o. o., ki upravlja z blagovno znamko Moja elektrarna, Peter Kumer.

Več elektrarn = več ponudnikov

V lanskem letu smo bili priča živahnemu poslovanju in rasti fotovoltaične industrije. Zasluge za to lahko pripišemo velikemu interesu po sončnih elektrarnah za samooskrbo, kar je vzpodbudilo razvoj podjetji, ki se ukvarjajo s sončnimi elektrarnami. Konec leta 2021 je bilo v Sloveniji skupno nameščenih 17919 sončnih elektrarn v skupni moči 467,2 MW, od tega kar 5863 elektrarn v skupni moči 95,65 MW v lanskem letu.

Kakovost komponent je na prvem mestu

Na donosnost sončne elektrarne torej neposredno vpliva kakovost solarnih modulov. Kakovostnejši moduli se od manj kakovostnih razlikujejo po količini pretvorjenega obsevanja v elektriko. Kakovost se odraža tudi v visoki stopnji kontrole v vseh fazah proizvodnje, kar lastniku sončne elektrarne zagotavlja popolno zanesljivost podanih deklariranih vrednosti. »Testi modulov se v primeru naših modulov izvajajo v proizvodnem obratu pod standardnimi pogoji na koncu proizvodnega ciklusa in so podani v t.i. Flesh reportu, proizvajalec pa mora za vsak posamični solarni modul zagotoviti dejansko moč posameznega modula. Vršno moč in lastnosti vsakega modula je možno preveriti na deklaraciji,« pojasnjuje Kumer.

Paneli soncne elektrarne

Skrbno načrtovanje, dimenzioniranje in montaža

Proces postavitve sončne elektrarne je celovit – zahteva skrbno načrtovanje, meritve in dimenzioniranje glede na dane pogoje. Zato je nujno, da za izberete preverjenega in strokovno podkovanega izvajalca, ki bo kos takšnemu izzivu. Pri Moji elektrarni nudijo izvedbo na ključ, vse postopke vodijo namesto vas. Po ogledu na lokaciji preverijo možnosti, naredijo izračune in poiščejo najustreznejšo rešitev glede na dane pogoje. Delovanje in učinkovitost sistema v precejšnji meri odvisno od kakovosti projektiranja in pozicioniranja sončne naprave, montaža samooskrbne sončne elektrarne je, v kolikor je bilo dimenzioniranje pravilno, razmeroma enostavna. Uigrana in izkušena ekipa monterjev Moja elektarna bo delo končala v največ dveh dnevih.

Ne pozabite na vzdrževanje sončne elektrarne

Samooskrbna sončna elektrarna je okolju prijazna, zanesljiva naložba, ki nudi večletne prihranke. Da naprava dosega najvišjo učinkovitost, je potrebna stalna skrb tudi po njeni izgradnji. Sončne elektrarne so izpostavljene različnim vremenskim pogojem in za doseganje najvišje učinkovitosti v vseh razmerah potrebujejo ustrezen nadzor, preventivno oskrbo in hiter odziv ob morebitnih napakah. Strokovni pristop in odzivnost ključnega pomena pri vzdrževanju sončnih naprav. Reden pregled nad delovanjem panelov zagotavlja najvišji izkoristek sončne energije v vsakem trenutku in posledično dolgoročno ustvarjanje prihrankov.

Je sončne elektrarne smiselno zavarovati?

Ne glede na kakovost materialov in montaže ter redno pregledovane delovanja sistema, ne moremo preprečiti nekaterih nesreč in nezgod, ki vodijo do motenja v delovanju sončne naprave. Saj veste, bolje preventiva, kot kurativa. Požar, direktni in indirektni udar strele, zemeljski plaz ali ekstremna toča so le nekatere izmed njih. Glede na to da sončne elektrarne ob rednem vzdrževanju in spremljanju delovanja dočakajo tudi 30 let in gre za investicijo višjega cenovnega razreda, je smiselno razmisliti o njenem zavarovanju. Zavarovanje ni tako visoko, vsekakor pa je veliko ugodnejše od popravila ob morebitni nezgodi.