Omare za čevlje (nasveti, ki jih ne bi smela spregledati nobena ljubiteljica čevljev)

Blaž Aktualno

Vas zanimajo omare za čevlje?

Med kupci čevljev je seveda sestavni del zanimanja (prej ali slej) tudi vprašanje kakšne, katere in kam postaviti omara za čevlje. Zato smo se v tem prispevku osredotočili na nekatere nasvete, ki bodo zagotovo prišli prav vsem, ki se zanimajo za čevlje, a obenem iščete tudi prostor kam vse te čevlje tudi pospraviti.

Pohištvo in regali primerni za najrazličnejše prostorske situacije, se nahajajo tudi na spletni strani Pohištvo123, na povezavi. Zraven klasičnih omar za čevlje, boste na njej našli še vse ostalo primerno pohištvo za predsobe, to pa so omare in predalniki, koši za smeti, koši za dežnike, obešalniki, ogledala,…

omare za čevljeOmare za čevlje kot eden izmed najpogosteje uporabljenih individualnih kosov pohištva

Danes je ponudba omar, v katere lahko pospravimo svoja obuvala, pestra in bogata, pravzaprav že pri vsakem ponudniku pohištva (Bolha, Jysk, Lesnina, Alples, Rutar,…), se pa omare za čevlje med seboj ločijo tako po izgledu, stilu, cenah, primernosti za različne prostore in pa tudi materialih iz katerih so izdelane (visoki sijaj, bukev, plastične in poceni omare za čevlje, itd…).

Primerne dimenzije za omare za čevlje se največkrat gibljejo v širini do 60 cm, po višini so visoke do okrog enega metra, pri globini omare pa moramo biti pozorni predvsem na takšno dimenzijo, da bodo tudi večji večji in obuvala, našli prostor v takšni omari in, da se bo le ta, lepo zapirala.

V kolikor imamo globino omare premajhno, si lahko pomagamo tako, da za določen del prostora, izberemo ožjo omaro, čevlji v njej pa bodo pospravljeni tako, da bodo ležali poševno.

Omare za čevlje, glede na stil (moderne, nizke, kotne)

Po stilu najbolj prednjačijo moderne omare za čevlje, ki jih je mogoče umestiti v vsak prostor, ne samo sodobno stanovanje. Večinoma so moderne omare za čevlje izdelane iz iveralnega lesa v visokem sijaju, tako, da, če jih umestimo npr. v predsobo ali na hodnik, bodo le te enkratno sodile k ostalemu pohištvu, ki je prav tako izdelano iz visokega sijaja.

Za moderne omare za čevlje je v največ primerih značilna bela barva, ki je lahko matirana, v povsem naravnem lesnem vzorcu (z vidnimi lesnimi letnicami), lahko pa tudi v visokem sijaju.

Če je izdelana v visokem sijaju, bo njen moderen izgled, poudarjen še toliko bolj, če bo opremljena s svetili (led svetila), dodatno okrašena in obdana s steklenim delom (ličnice, nekatere police), ali, če ji bo na fronte postavljeno ogledalo.

Omare pod stopnicami

Za pod stopnicami se največkrat izkaže kot odlična rešitev omara za čevlje pod stopnicami. Ta lahko vsebuje izvlečne predale z možnostjo zapiranja sprednjih ličnic, lahko pa pod stopnice postavimo preprosto odprt regal ali zgolj police in čevlje, pospravimo na njih.

Kotne omare za čevlje

V prostorih nevsakdanjih dimenzij bodo še najbolj prav prišle kotne omare za čevlje. S katerimi, po eni strani, prihranimo največ prostora, po drugi strani pa čudovito zapolnimo kotni del hodnika oz. predsobe oz. dela stanovanja, v katerem pač imamo namen postaviti omaro.

Garderobne omare za čevlje

Večje, garderobne omare za čevlje, so največkrat izdelane po meri, do stropa in od ene do druge zidne stene in jih imenujemo vgradne omare – saj jih je mogoče v prostor vgraditi. Takšne omare največkrat za strop uporabljajo kar zidni strop prostora v katerem se nahajajo, pa tudi za tla je uporabljena kar talna obloga hodnika (keramične ploščice, laminati, parket,…). Zaprte pa so največkrat z drsnimi vrati, saj kot takšne, prihranijo največ prostora v sobi v kateri so vgrajene.

Za vse ostale nasvete v zvezi z obutvijo, svetujemo, da obiščete še ostale naše prispevke na blogu, ali si ogledate ponudbo na prvi strani.

Ostalo pohištvo za predsobo

Glede na to, da se omare za čevlje največkrat uporabijo v predsobi, povejmo, da marsikatero predsobo lahko prostorsko bolje izkoristimo, če vanjo namestimo še ostalo pohištvo. Največkrat seveda v predprostor in predsobe, še posebej, če gre za moderne predsobe, garderobna omara za plašče, jakne, odlagalno mesto za dežnike, koš za smeti, ipd…

Za manjše predsobe so bolj primerne bele predsobe, ker bela barva, vizualno poveča prostor, pa tudi moderna bo predsoba bolj, če bo opremljena npr. še s kakšnim ogledalom, mizico, obešalno steno in podobnim.

Tudi pohištvo za predsobe boste našli pri večini ponudnikov pohištva po Sloveniji (Jysk, Harvey Norman, Alples, ipd…), bi pa na tem mestu bilo vredno poudariti, da se včasih kar premalo ljudi odloča, da v predsobo postavi kakšno odlagalno mizo (ki je lahko čisto dekorativna ali celo čistno navadna pisalna miza), saj je potreba po odlaganju na prostoru, ki je pravzaprav najbolj frekventen glede našega prehajanja po stanovanju, zelo velika.

Če je predsoba zasnovana v povsem individualnih merah, se verjetno v primeru pisalne mize v njej, priporoča raje kakšna pisalna miza po meri, za material se lahko uporabi bukev, po naročilu pa ima lahko pod pisalno površino kakšen predal oz. dodaten regal za ključe, kremo za čevlje in podobno.

Za boljšo preglednost omare za čevlje, se lahko na le to, namesto klasičnih, namestijo steklena drsna vrata, ki obenem omogočajo tudi precej lažji dostop ter poskrbijo za dodaten prihranek prostora. Steklena vrata so popolnoma varna, saj so izdelana iz stekla, ki se obdela po posebnem postopku in je zato praktično nezlomljivo (iz enakega stekla so izdelane tudi steklene tuš kabine, kuhinjska stekla, steklene stopnice in ograje ter steklena strešna kritina za pergolo ali kovinski oz. leseni nadstrešek.

Še 50 idej za omare za čevlje, boste našli v spodnjem videu

https://youtu.be/j1_38h-x0jQ