Naj vam alergija na ambrozijo ne pokvari poletja

Blaž Aktualno

Čeprav so mnogi prepričani, da je glavna sezona cvetnega prahu spomladi, so določene vrste cvetnega prahu močno prisotne tudi pozno poleti in jeseni. Tak je cvetni prah ambrozije, ki običajno doseže najvišjo raven sredi septembra in je najpogostejši povzročitelj alergijskega rinitisa oz. senenega nahoda, pri nekaterih pa lahko izzove hude, astmi podobne simptome. V nadaljevanju boste izvedeli, kako je videti ambrozija, kje se pogosto pojavlja, kateri so najznačilnejši alergijski simptomi in kaj lahko storite, da zoprne preglavice, ki jih sproža alergija na ambrozijo, kar najbolj ublažite.

alergija na ambrozijo pri ženski

Po čem prepoznate ambrozijo

Ambrozija je pokončna, približno dva metra visoka invazivna enoletnica. Ima razvejano steblo, poraslo z gostimi dlačicami, deljene svetlo zelene liste, ki so na spodnja strani prekriti z belimi dlačicami, ter grozdasta socvetja na vrhu stebla in stranskih vej. V Evropo je prišla iz ZDA in Kanade z uvozom različnih kmetijskih pridelkov in semen (npr. kot primes). V Evropi je prisotnih najmanj 20 vrst ambrozije, za najbolj razširjeno pa velja pelinolistna. Največ je najdemo na zapuščenih, neobdelanih površinah, npr. ob cestah, železniških progah, gramoznih jamah, gradbiščih, poljih ipd. Pojavlja se tudi kot plevel na kmetijskih površinah s sončnicami, sladkorno peso, krompirjem in koruzo. Ena sama rastlina proizvede več kot 6.000 izredno lahkih zrnc peloda, ki jih veter ponese daleč stran in povzročajo alergije tudi več kot 200 km od rastišča.

Pravočasno prepoznajte simptome alergije

Ambrozija je izrazito alergena rastlina, saj lahko alergični rinitis izzove že nizka koncentracija peloda v zraku (npr. med 5–10 zrnc/m3). Najznačilnejši simptomi alergije na cvetni prah so kihanje, ščemenje v nosu, vodeni izcedek iz nosu, srbeče grlo, otečene veke, razdražene in srbeče oči ter oteženo dihanje. Stik z ambrozijo lahko povzroči hipersenzitivni dermatitis, ki ga prepoznate po izpuščajih, hiperemiji, nastanku večjih mehurjev in srbenju. Če ste alergični na cvetni prah ambrozije, lahko alergeno reagirate tudi na cvetni prah sončnic in nekaterih drugih rastlin ter ob stiku v ustih občutite pekoč občutek. Pomembno je, da ob pojavu simptomov ukrepate takoj in preprečite poslabšanje simptomov.

alergija na ambrozijo se kaže kot kihanje

Nasveti za lajšanje težav, če vam nagaja alergija na ambrozijo

Če želite, da alergija na ambrozijo preteklost, si lahko pomagate s številnimi ukrepi. Čeprav so dokaj preprosti, terjajo nekaj privajanja, vsekakor pa občutno ublažijo simptome in omilijo preglavice, ki jih povzroča alergija na ambrozijo in druge alergene rastline.

Redno spremljajte biovremensko napoved ARSO ali druge napovedi cvetnega prahu, da boste vedeli, kakšen cvetni prah je v zraku in koliko ga je. Spremljajte simptome alergije, da boste lažje načrtovali dnevne aktivnosti. Izogibajte se sušenju oblačil, brisač in posteljnine na prostem. Zjutraj ali ob suhem, vročem ali vetrovnem vremenu se izogibajte gibanju na prostem. Aktivnosti na prostem raje izvajajte, ko je količina cvetnega prahu nizka, na primer pozno popoldne ali po močnem dežju.

Ko greste ven, nikar ne pozabite na klobuk, sončna očala in majico z dolgimi rokavi. Tako boste zmanjšali stik z ambrozijo in drugimi pelodi. Ko se vrnete domov, sezujte čevlje, še preden vstopite, da alergenov ne raznosite naokrog, saj se radi oprimejo preprog in druge opreme. Ker se cvetni prah hitro oprime tudi oblačil, se je po sprehodu dobro preobleči in oblačila odložiti v predprostoru ali kopalnici. Vsak dan se na hitro oprhajte, da drobna zrnca cvetnega prahu odstranite s kože in las. Kadar niste doma, si pri odstranjevanju alergenov s kože lahko pomagate tudi z vlažno krpo ali vlažilnimi robčki.

Okna naj bodo zaprta (v avtomobilu, hiši, na delovnem mestu itd.). Ko vrtnarite ali kosite trato, nosite masko proti prahu. Če uporabljate antihistaminik, ga jemljite redno.

Zdravila za blaženje alergije na ambrozijo oz. cvetni prah

Najprej je treba vedeti, da alergije na ambrozijo ni mogoče povsem ozdraviti oz. trajno odpraviti. Imunski sistem zaznava cvetni prah rastline kot “grožnjo” za telo, kar sproži simptome, ki jih je mogoče blažiti.

Zdravila, ki se najpogosteje uporabljajo za lajšanje simptomov sezonske alergije, so antihistaminiki, imenovani tudi protialergijska zdravila. V lekarnah so na recept ali brez njega na voljo v različnih oblikah – kot tablete, kapsule, kapljice za oči oz. umetne solze itd. Tisti, ki se jemljejo oralno, so včasih kombinirani z drugimi zdravili, na primer nosnim dekongestivom. Tako kot pri vseh zdravilih brez recepta se morate pred nakupom protialergijskih zdravil posvetovati s farmacevtom.

če vas muči alergija na ambrozijo, lahko pri srbečih očeh pomagajo kapljice za oči

Uporaba antihistaminika brez recepta je pogosto že dovolj, da je sezona alergij znosnejša. Pri blaženju simptomov pomaga tudi redno čiščenje nosnih poti s fiziološko raztopino. V redkih primerih se žal zgodi, da našteti ukrepi simptomov ne ublažijo dovolj. V takem primeru se o tem posvetujte s farmacevtom ali zdravnikom ter skupaj razmislite o uporabi drugih zdravil, npr. kortizolskem nosnem pršilu. V določenih primerih pride v poštev tudi zdravljenje z desenzibilizacijo oz. t. i. imunoterapijo.