Kako se toplotna črpalka obnese pri ogrevanju radiatorjev

Blaž Aktualno

Se ogrevate z radiatorji in razmišljate, kako bi prihranili? Toplotna črpalka velja za eno izmed boljših izbir načinov ogrevanja. Prinaša številne prednosti, največja izmed njih pa je zagotovo ta, da toplotna črpalka ne glede na draginjo še vedno pomeni najnižje stroške ogrevanja v primerjavi z drugimi viri.

Toplotne črpalke se uvrščajo med najbolj učinkovite načine ogrevanja. Uporabnikom zagotavljajo nižje stroške in visoke prihranke ter so trajnostna rešitev, saj za svoje delovanje izkoriščajo obnovljive vire energije.

Vgradnja toplotne črpalke poteka hitro in enostavno zaradi visoke učinkovitosti delovanja pa se investicija povrne mnogo hitreje kot pri drugih, alternativnih virih ogrevanja.

Zenska in ogrevan radiator s toplotno crpalko.
Toplotna črpalka je kompatibilna z številnimi načini ogrevanja, odlično se obnese tudi pri ogrevanju z radiatorji.

Katere toplotne črpalke so primerne za radiatorsko ogrevanje?

Poznamo različne vrste toplotnih črpalk. Najpogostejša in najbolj poznana delitev je glede na to, kateri vir energije črpalka izrabljajo za črpanje toplote. Razlikujemo med:

  • Toplotno črpalko zrak-zrak, ki toploto črpa iz zraka in tudi ogreva zrak.
  • Toplotno črpalko zrak-voda črpa toploto iz zraka, ogreva pa vodo v sistemu ogrevanja.
  • Toplotno črpalko na zemeljski vir pa toploto pridobiva iz zemlje, z njo pa ogreva zrak ali vodo.

Ker za radiatorsko ogrevanje potrebujemo vir energije, ki omogoča ogrevanje vode, je najbolj primerna toplotna črpalka zrak-voda. Pri toplotni črpalk zrak-voda je na voljo kompaktna zunanja enota, ki pridobiva energijo iz okolja, notranja enota pa poskrbi za učinkovito ogrevanje vode, ki jo uporabimo pri radiatorjih.

Druga delitev je delitev glede na način uporabe. Ločimo visokotemperaturno in nizkotemperaturno izvedbo.

Za radiatorsko ogrevanje so veliko bolj primerne visokotemperaturne toplotne črpalke. Omogočajo namreč segrevanje vode nad 60 °C, kar brez težav omogoča ogrevanje z radiatorji.

Visokotemperaturne izvedbe so odlična izbira za starejše in slabše izolirane objekte. Njihovo delovanje je izjemno ekonomično tudi v primerih, ko so zunanje temperature ekstremno nizke.

Nizkotemperaturne toplotne črpalke so primerne za novogradnje in dobro izolirane objekte. So primerna izbira za ogrevanje stanovanja s talnim gretjem, stenskim ali stropnim ogrevanjem ter ogrevanje sanitarne vode v vgrajenem grelniku sanitarne vode.

Na kaj je potrebno biti pozoren pri izboru toplotne črpalke?

Trg toplotnih črpalk je nasičen s številnimi ponudniki, zato je izbira primernega za številne investitorje težavna. Ko se odločite za nakup toplotne črpalke, izberite preverjenega energetskega partnerja, saj gre za investicijo na dolgi rok. Pridobite tako stroškovne kot tehnične informacije o sistemih različnih ponudnikov skozi celotno življenjsko dobo. Mnogokrat se namreč najcenejša investicija na dolgi rok izkaže za najdražjo.

Par se odloca za nakup toplotne crpalke.

V nadaljevanju smo našteli stvari, o katerih je smiselno razmisliti preden se odločite za nakup toplotne črpalke za ogrevanje z radiatorji:

  • Preverite vrednost investicije.
  • Ne pozabite tudi na pričakovano življenjsko dobo sistema.
  • Naredite izračun pričakovanih letnih obratovalnih stroškov.
  • Ne pozabite upoštevati tudi stroškov rednih letnih servisov.
  • Podrobneje preverite garancijske pogoje in dobo.
  • Pozanimajte se, kakšni so stroški rednih in izrednih servisov po preteku garancije.
  • Preverite, kakšne so cene in razpoložljivost rezervnih delov črpalk.

Eden izmed takšnih ponudnikov je mariborsko podjetje Orca Energija. Njihova toplotna črpalka, ki so jo razvili slovenski strokovnjaki, je zanesljiva naložba in bo za prijetno toplino doma skrbela tudi do dve desetletji.

Nudijo izvedbo na ključ, vse od načrtovanja, dimenzioniranja, priprave dokumentacije do spoznavanja s sistemom in njegovim upravljanjem. Z lastno ekipo izkušenih in usposobljenih monterjev pa zagotavljajo hitro montažo, ne glede na to iz katerega dela Slovenije prihajajo investitorji.

Pri izbiri ponudnika je ključnega pomena tudi kakovost poprodajnih storitev. Orca Energija zagotavlja dolgo življenjsko dobo svojih produktov z rednimi servisi in vzdrževanjem, ki jih skrbno izvajajo.

Toplotna črpalka za ogrevanje z radiatorji na primeru

Najbolje si učinkovitost in donosnost topotne črpalke ogledamo na primeru. Gospod Zvone Štrekelj s svojo družino živi v hiši stari več kot 50 let. Zaradi visokih stroškov so se odločili za zamenjavo ogrevalnega sistema. Pred investicijo so objekt ogrevali s kurilnim oljem in na sezono porabili tudi do 3.800 litrov. »Za toplotno črpalko Orca ni dileme, delovanje v stari hiši ni problematično, pri nas se je potrdilo, da dosega visoke prihranke pri ogrevanju z radiatorji. Hkrati nas je prepričalo učinkovito delovanje toplotne črpalke tudi v najhujši zimi, saj pri skoraj minus 20°C ni bilo potrebno vključiti dodatnega grelnika, delovanje toplotne črpalke je bilo zgotovljeno brez te pomoči. Za celotno investicijo smo pridobili subvencijo Eko sklada, toplotna črpalka nam bo stroške poplačala že v manj kot 5 letih.«

Notranja enota toplotne crpalke Orca.
Toplotna črpalka Orca je poskrbela za učinkovito ogrevanje starejše hiše

Če se ogrevate z radiatorji, potem je visokotemperaturna toplotna črpalka zrak voda zmagovalna izbira. Potrebujete nasvet? Stopite v stik s strokovnjaki podjetja Orca Energija, ki vam bodo z veseljem pomagali.