Ali boste letos vzeli vaša mestna kolesa s seboj na dopust?

Blaž Aktualno

 Ali boste letos vzeli vaša mestna kolesa s seboj na dopust?

Brez česa se vi ne odpravite na dopust? Mi ne brez svojih mestnih koles!

Že od nekdaj je veljalo, da je ogromno družin svoja mestna kolesa vzelo s seboj na dopust. Po naši oceni pa se je priljubljenost mestnih koles na dopustih še dodatno povečala. Kako tudi ne, težko je namreč najti boljši način za aktivno preživljanje dopustniških dni ali pa zgolj za opravljanje vsakodnevnih premikov.

Kot smo dejali že uvodoma, če boste vzeli mestna kolesa na dopust, ne boste izgubili kondicije, saj boste še naprej vzdrževali svoje telesne zmogljivosti. Zaradi številnih ugodnih učinkov, ki jih ima kolesarjenje na vaše telo, pa boste z mestnimi kolesi obenem skrbeli tudi za ohranitev in krepitev svojega zdravja.

Mestna kolesa vam lahko poslužijo za raziskovanje slikovitih ulic obmorskih mest, zaradi prijetne sapice, ki vam bo pihala med vožnjo, pa vam pri tem ne bo vroče. Zagotovo bo tudi vašim otrokom veliko zabavneje za krmilom ali na sedežu vaših udobnih mestnih koles, kot če bi morali hoditi peš.

Če imate navado, da za opravljanje poti v mestu namesto avtomobila uporabljate mestna kolesa, lahko navade prenesete tudi na dopust. Zakaj se ne bi z mestnimi kolesi odpravili v pekarno po sveže žemljice, na tržnico po osvežujoče sadje, na plažo ali zgolj otrokom po sladoled?

mestno kolo NewBike

Na kakšen način naj poteka prevoz mestnih koles?

Gre za pomembno vprašanje, o katerem vsekakor velja razmisliti vsaj kakšen dan pred odhodom na dopust. Ker imate v prtljažniku vozila po vsej verjetnosti premalo prostora, da bi vanj stlačili mestna kolesa od vseh članov družine, se v splošnem pojavijo tri možnosti;

  • Prevoz mestnih koles na strehi avtomobila: velja za najbolj razširjen, stabilen in varen način prevoza. Njegova prednost je, da imate neoviran dostop do prtljažnika, vendar prinaša večjo porabo goriva in težko nameščanje mestnih koles, sploh če je vaše vozilo visoko. Težave vam lahko povzroči tudi pri vožnji skozi podvoze in v garažnih hišah.
  • Prevoz mestnih koles na vlečni kljuki: še posebej je priporočljiv, če imate na vozilu že nameščeno vlečno kljuko. Z njim boste lahko prevažali tudi težja mestna kolesa, kot so na primer električna, toda težko boste dostopali do prtljažnika, hkrati pa lahko zaradi zmanjšanega vidnega kota nastane nekaj težav pri parkiranju.
  • Prevoz mestnih koles na prtljažnih vratih: nalaganje mestnih koles je hitro in enostavno, prav tako kot pri kljuki je potrebno vzeti v zakup odpiranje prtljažnika in nekoliko otežkočeno parkiranje, pri namestitvi samih nosilcev pa je zaradi uporabe pritrdilnega kita potrebna še dodatna previdnost.

Na dopustu z električnim kolesom!

Več kot odličen sopotnik za dopustniške dni je vsekakor tudi električno kolo. Z električnim kolesom se boste lahko brez vsakršnih skrbi odpravili na daljši kolesarski izlet, zaradi vgrajenega elektro motorja pa boste z lahkoto opravili tudi z morebitnim klancem, ki se vam bo pojavil na poti.

Dodatna prednost električnega kolesa je v zmanjšanem naporu med poganjanjem pedal, zato vam med potjo ne bo vroče, na svoj cilj pa boste kljub telesni aktivnosti in poletni vročini prispeli povsem nepreznojeni.

Zahvaljujoč električnemu kolesu boste zmožni opraviti daljšo pot, podali pa se boste lahko tudi v sosednje mesto ali na ogled marsikatere zanimive turistične točke v okolici.

 električno kolo

Ali je potrebno prilagoditi prevoz električnega kolesa?

Električno kolo za prevoz zahteva nekaj več pozornosti kot klasično. Za začetek je potrebno vedeti, da električnega kolesa zaradi velike teže ne morete prevažati na strehi vašega avtomobila. Svetujemo vam, da se odločite za prevoz na vlečni kljuki, o čemer smo več napisali zgoraj, saj predstavlja najenostavnejšo in najbolj praktično rešitev, s katero boste svoje električno kolo naložili z lahkoto. Na trgu obstajajo tudi nosilci s posebno klančino, ki služi temu, da električno kolo na nosilec zgolj zapeljemo in nam ga ni potrebno dvigovati. Kljub temu pa je v izogib neprijetnostim dobro preveriti največjo dovoljeno obremenitev, ki jo je določil proizvajalec tako za kljuko, kot tudi za nosilec.

Ko ste preračunali, če vaša kljuka lahko prenese skupno težo nosilca in električnega kolesa, lahko nosilec na avtomobil tudi namestite. Pri tem se ravnajte po navodilih proizvajalca, ne pozabite pa tudi povezati luči in prestaviti registrsko tablico.

Sledi nalaganje električnega kolesa, katerega na nosilec močno pritrdite, uporabite pa tudi priloženi zanki za utrjevanje kolesnih obročev. Naš nasvet je, da naj bo električno kolo na nosilcu zaradi varnosti nameščeno čim bližje avtomobilu. Pred odpravo na pot z električnega kolesa odstranite baterijo, košaro, torbo in vse druge snemljive komponente, ki bi lahko med prevozom odpadle.

Zaradi večje težje na zadnjem delu avtomobila, katera nastane zaradi električnega kolesa, prilagodite tudi način in predvsem hitrost vožnje, ki po nekaterih ocenah ne sme presegati 110 km/h.

 

Ali je potrebna priprava kolesa na dopust? Oglasite se v kolesarski trgovini NewBike!

V izogib težavam in mrzličnemu iskanju serviserjev ali kolesarske trgovine v kraju, kjer bomo dopustovali, je dobro preveriti tehnično brezhibnost kolesa. Svetujemo vam, da se v ta namen oglasite v kolesarski trgovini NewBike, kjer bodo naši izkušeni in strokovno podkovani serviserji v celoti pregledali vaše kolo in se lotili vsakega, še tako zahtevnega popravila.

Naj dodamo, da pri izvajanju servisov v naši kolesarski trgovini sledimo vzoru Patricka Schrauwena, ki predstavlja tretjo generacijo v družinskem kolesarskem podjetju z bogatimi, več kot 85 letnimi izkušnjami.

Na servis se lahko naročite s telefonskim klicem, e poštnim sporočilom ali pa tako, da v kolesarsko trgovino NewBike pridete osebno.

kolesarska trgovina newbike 4

V kolesarsko trgovino po dodatno kolesarsko opremo!

Izredno pomembno se je še pred odhodom na dopust ustaviti v kolesarski trgovini in si priskrbeti vso potrebno opremo. Čeprav se tudi sami dobro zavedamo, da prostora v avtomobilu pred odhodom na dopust skoraj vedno primanjkuje, je priporočljivo s seboj vzeti tudi nekaj dodatne kolesarske opreme.

Naš nasvet je, da si v kolesarski trgovini priskrbite predvsem naslednje:

  • torba za kolo: na dopustu vam bo prišla vedno prav, tako takrat, ko se boste s kolesom odpravili na tržnico, kot tudi na vsakem kolesarskem izletu,
  • ključavnica: kraj, ki ga boste obiskali, je prav gotovo turistično oblegan, v vsej množici ljudi pa žal ne bo manjkalo tudi nepridipravov,
  • rezervna zračnica: uporabna predvsem takrat, če se nameravate s kolesom zapeljati tudi na kakšno brezpotje, saj so tam možnosti za predrtje zračnice še toliko višje,
  • osnovni set orodja: saj veste kako pravijo, nesreča nikoli ne počiva.

 

Razmišljate, da bi kolo najeli ko prispete na dopust? Izberite žensko kolo!

Brez vsakega dvoma je med bralci tudi kdo, ki bo dopustoval v hotelu ali pa zgolj nima možnosti za prevoz koles, vendar se kolesarskim užitkom na dopustu ne želi odpovedati in se zato spogleduje z najemom kolesa. Vsem, ki se prepoznate v opisu, postavljamo prav poseben izziv, da za teh nekaj dni izberete žensko kolo.

Če se sprašujete zakaj, je to predvsem zaradi želje, da bi pri nas dokončno ovrgli vse preveč uveljavljen mit o ženskih kolesih, ki naj bi bila namenjena zgolj ženskam. V podjetju NewBike poudarjamo, da to niti zdaleč ne drži, saj se za žensko kolo povsem razumljivo odloča tudi čedalje več moških.

Glavna in obenem najbolj očitna razlika, po kateri lahko ločimo žensko kolo od moškega, je po odsotnosti zgornje prečne gredi, kar daje okvirju značilno obliko trapeza.

žensko kolo

Ženska kolesa tudi med dopustniki vse bolj priljubljena

Na dopustu boste hitro opazili, da večina kolesarjev iz zahodnih evropskih držav, ne glede na njihov spol, uporablja ženska kolesa.

Če boste izbrali žensko kolo, vam bo takoj že na samem začetku popolnoma jasno, od kod izvira tolikšna priljubljenost ženskih koles. Temeljni razlog je neprimerljivo lažje vstopanje in sestopanje z ženskega kolesa, obenem pa je za vožnjo občutno udobnejše in veliko varnejše.

Drznemo si trditi, da bo marsikateremu moškemu kolesarju žensko kolo tako všeč, da bo začel razmišljati celo o njegovem nakupu. Nam ne verjamete? Poskusite, pa nam kasneje poročajte!