Akumulator: Polnjenje start stop akumulatorja

Blaž Aktualno

Kaj je start stop akumulator?

Akumulator Start stop se uporablja v vozilih s start&stop sistemom. Start&stop sistem nadzira vklop in izklop motorja.

Baterije (kot jih tudi imenujemo) se sicer po tehnologiji in namembnosti delijo na:

  • Zagonske (to so navadni, enostavni akumulatorji) in
  • Start stop (ti so izdelani na osnovi tehnoloških razvojnih dosežkov, ki jih zahteva današnji čas), te delimo še na:
    • EFB, AGM, GEL in ciklične.

Navaden zagonski je najbolj enostaven rezervni avtodel. V uporabi je že več kot 100 let in temu primerno je tudi splošno znanje o njegovi uporabi, vzdrževanju in polnjenju.

V moderni proizvodnji avtomobilov pa se zaradi vse večjih zahtev po energiji ves čas uvajajo nove tehnologije. Vsaka izvedba akumulatorja ima drugačne predpise in priporočila za polnjenje.

V skupini start stop sta pri osebnih avtomobilih najbolj razširjeni izvedbi EFB in AGM. Gel večinoma uporabljamo pri plovilih, ciklični pa se uporablja pri velikih nihanjih porabe, saj se hitro prazni in hitro polni.

akumulator kruno.si

Zakaj moramo polniti start stop akumulator?

Vsak akumulator se med uporabo prazni in polni. Polni se s pomočjo alternatorja in elektronike, ki je vgrajena v vsak novejši avtomobil. V določenih pogojih uporabe (primer kratke vožnje), se akumulator veliko bolj prazni, kot pa polni.

Pri vsakem zaustavljanju se motor avtomatično zaustavi, pri ponovnem speljevanju pa se zažene. Tak režim vožnje prazni baterijo bistveno hitreje, kot v normalni uporabi.

Start stop akumulator je potrebno polniti, ker le ta opravlja funkcijo povečanega starta / zagona in zaustavljanja motorja (EFB in AGM).

Mirovanje avtomobila v daljšem časovnem obdobju prazni akumulator za ca. 1% napetosti na dan. Zato je v primeru daljše neuporabe vozila potrebno akumulator napolniti ali pa z vozilom opraviti daljšo vožnjo.

Start stop se vgrajujejo v avtomobile novejše proizvodnje. Njihov glavni namen je posledično zmanjšanje zdravju škodljivih emisij, saj le ti prispevajo k razogljičenju našega planeta.

Start stop baterij praviloma nikoli ne polnimo sami. Priporočilo je, da polnjenje zaupamo servisni delavnici, ki je opremljena s primernim polnilcem za tovrstne akumulatorje in ima dovolj znanja za kvalitetno in pravilno polnjenje.