5 razlogov, zakaj je pozimi pametno imeti pri roki kapljice za oči

Blaž Aktualno

[IZ SVETA ZDRAVIH OČI] Pozimi so naše oči prav posebej na udaru, saj jim škodi mrzel in suh zrak tako zunaj kot znotraj, poleg tega pa je v mrzlem delu letu tudi veliko večja nevarnost okužb. Ko nas pozimi pestijo težave z očmi, je pametno imeti pri roki kapljice za oči. A niso dobre katerekoli. Pomembno je, da ste pozorni na sestavine in morebitno prisotnost konzervansov. Preverite, zakaj priporočamo Thealoz Duo.

kapljice za oči so blagodejne za oči

Suh zrak zunaj in znotraj je pozimi stalnica

V prijetno ogrevanem bivalnem prostoru pozimi preživimo večino časa, da bi se zavarovali pred hladnimi zunanjimi temperaturami. A pozimi je zaradi ogrevanja znotraj veliko manj vlage, zato se lahko simptomi suhih oči precej okrepijo. Mrzlo vreme in suhe oči gredo torej z roko v roki predvsem zaradi hladnega in suhega zraka.

Mrzel zrak očem ne prizanaša, zato so pozimi kapljice za oči obvezna oprema

Pozimi se spomnimo zaščititi svoje telo, pozabljamo pa na oči. Mrzel zrak in okolje jim lahko škodita, kar se kaže v obliki razdraženosti in pekočega občutka. Do tega pride zaradi kombinacije različnih dejavnikov: malo vlage v ozračju, mraza in tudi vetra.

Odlična prva pomoč za težave z očmi v hladnih dneh so kapljice za oči, saj oči pomirijo, jih navlažijo in omilijo neprijetne simptome suhih oči.

kapljice za oči proti suhih očem

Zaradi vetra so oči na udaru

Pozimi lahko očem škodi tudi veter, ki jih neprijetno izsuši. Hladen in mrzel veter je precej suh, zato se lahko v vetru hitro pojavijo simptomi suhih oči. Poleg tega lahko veter povzroči, da se začnejo naše oči prekomerno solziti, saj si obupano prizadevajo nadomestiti izgubljene tekočine. Gre za na prvi pogled nelogično reakcijo, a če razmislimo, je precej smiselna. Oči zaznajo pomanjkanje vlage, zato začnejo prekomerno izločati solze. A te niso prave kakovosti, saj so preveč vodene, manjka jim maščobni sloj, ki se v tem primeru izloča počasneje.

V primeru, da imate težave z očmi zaradi vetra, je spet priporočljivo uporabljati kapljice za oči, saj očem povrnejo izgubljeno vlago.

Preveč časa za ekrani škodi očem

V hladnejših mesecih več časa preživimo pred televizorji, računalniki in drugimi digitalnimi napravami. Če se z očmi močno osredotočamo, se lahko zgodi, da pozabimo na mežikanje. Ko uporabljamo računalnik, mežikamo približno 50 % manj pogosto kot pri drugih opravilih. Če premalo mežikamo, pa lahko hitro pride do suhih oči. Ravno mežikanje je tisti mehanizem, ki s solzami vlaži oči in pripomore, da se solzni film enakomerno razporedi po očesni površini. Če na površini ni solz, se pojavijo simptomi, povezani z boleznijo suhih oči.

Če torej veliko časa preživite za zasloni, ne pozabite zavestno mežikati. Svetujemo vam tudi, da redno uporabljate kapljice za oči, ko bodo poskrbele za vlažnost. Začnite dan z eno kapljico, nato pa po potrebi v oči kanite še kakšno. Oči vam bodo hvaležne.

kapljice za oči proti suhih očem zaradi zaslonov

Pozimi so oči izpostavljene okužbam

Pozimi so prehladi in viroze veliko pogostejši, ne prizanesejo pa niti očem. Gre za obliko konjunktivitisa, ki lahko prizadene eno ali obe očesi. Konjunktivitis je lahko bodisi virusni bodisi bakterijski, glede na vzrok pa se razlikuje tudi pristop zdravljenja.

A zakaj se konjunktivitis pozimi hitreje širi? Pozimi se več časa zadržujemo v notranjih prostorih, kjer je večja verjetnost, da naletimo na bolnega človeka. Mikrobi se tako širijo, če se dotaknemo okuženih površin, po zraku in podobno.

V tem primeru kapljice za oči oz. umetne solze bolezni ne morejo pozdraviti, definitivno pa vam lahko pomagajo pri blaženju neprijetnih simptomov, ko je draženje, občutek tujka in podobno.

Našteli smo 5 razlogov, zakaj je vedno imeti kapljice za oči vedno pri sebi – sploh v zimskih mesecih. Preizkusite take brez konzervansov, ki so še posebej blagodejne za oči.